Six Sigma

Six Sigma este o metodologie de îmbunătățire a proceselor în 5 pași.

  • A fost dezvoltată și aplicată pentru prima dată în anii ’80 la Motorola, pentru a îmbunătăți în primul rând calitatea produselor. Sub forma sa de astăzi, metodologia presupune abordarea unor probleme complexe, a căror soluție nu este cunoscută, în 5 pași: Definire, Măsurare, Analiză, Îmbunătățire și Control ((DMAIC).
  • În cei 5 pași se pot folosi diverse instrumente de îmbunătățire, de la cele de bază (diagrama Ishikawa, Analiza 5 De Ce, Brainstoming, Diagrama de flux, etc) până la cele statistice (Diagrama de control, studiu de capabilitate, Analiza sistemului de măsurare, testarea ipotezelor, DOE)
  • Indiferent de complexitatea instrumentelor folosite, scopul unui proiect Six Sigma ramane același: găsirea unor solutii, a căror implementare să conducă la dispariția/reducerea problemei abordate.
  • Dată fiind multitudinea și complexitatea instrumentelor aplicate, există mai multe niveluri de expertiză/instruire: 
  1. Yellow Belt (YB) – nivel de cunostiințe de bază, tipic membrilor echipelor de îmbunătățire, atins după o zi de instruire
  2. Green Belt (GB) – nivel mediu de competențe, necesar conducătorilor de proiecte de imbunătățire Six Sigma, de complexitate mică și medie. Certificarea presupune 10 zile de instruire, absolvirea unui examen scris și încheierea cu succes a unui proiect real 
  3. Black Belt (BB) – nivel avansat de cunoștiințe, caracteristic conducătorilor de proiecte Six Sigma de complexitate medie și ridicată și instructorilor pentru YB si GB. Certificarea presupune un total de 20 de zile de instruire (sunt incluse aici și cele 10 de la nivelul GB), absolvirea unei examinări scrise și două proiecte Six Sigma încheiate cu succes (este inclus în cele două și proiectul de la nivelul GB).
  4. Master Black Belt (MBB)– nivel avansat de cunoștiințe, caracteristic conducătorilor de proiecte complexe, dezvoltatorilor ai conceptului Six Sigma în organizații și instructorilor. Certificarea presupune o experiență relevantă ca practician BB, urmată de o instruire orientată în special pentru a dezvolta abilități de conducere a schimbării și implementare în organizații.
  5. Champion – nivel de cunoștiințe de bază pentru Six Sigma. Este util managerilor care vor să înțeleagă oportunitatea folosirii instrumentelor Six Sigma precum și celor ce vor identifica și aloca proiectele de îmbunătățire. Necesită de regulă o zi de instruire.

Six Sigma este o metodologie (mai complexă) de rezolvare a problemelor în 5 pași (DMAIC).
Utilizarea sa presupune o bună înțelegere a pașilor de implementare dar și bune cunoștiințe despre instrumentele statistice aplicate (analiza grafică, SPC, MSA, Testarea ipotezelor, DOE).

La instruirile de nivel Green Belt (GB) și Black Belt (BB) așa cum le livrează Effective Flux, certificarea este condiționată de încheierea cu succes a proiectelor de îmbunătățire dovedită statistic. În acest fel, nu numai că sunt acoperite costurile cursului dar se și asigură fixarea cunoștiințelor teoretice dobândite prin aplicare în proiecte de îmbunătățire reale. 
Pentru a duce la capăt primul lor proiect Six Sigma, participanții la cursurile noastre beneficiază de sprijin/consultanță în derularea proiectelor.

De asemenea, în companiile in care se derulează mai multe serii de instruiri Six Sigma GB și BB numărul proiectelor este mare și mai dificil de gestionat, ca urmare Effective Flux oferă companiilor interesate suport pentru alegerea, monitorizarea și gestionarea proiectelor de îmbunătățire. Consultanții noștri au ani de experiență în alegerea, monitorizarea și gestionarea pentru aproape 200 de proiecte Six Sigma. 

Descrierea cursurilor noastre Six Sigma o găsiți aici.

Dacă considerați oportun sprijinul nostru, nu ezitați să ne contactați pentru mai multe informații.

Echipa Effective Flux

Ne gasiti la

Punct de lucru:
Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +4 0357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com

Social

Ne puteti urmari pe:

Newsletter

Abonaţi-vă la Newsletter şi primiţi cele mai noi informaţii despre instruirile Effective Flux SRL.

Acest site nu colecteaza si nu stocheaza date cu caracter personal. Mai multe informatii aici.