Studiile din România 2021 arată că deficitul de forţa de muncă competentă este tot mai accentuat. Ce pot face companiile pentru a echilibra acest deficit? Una dintre acţiunile ce se impun este investiţia în formarea angajaţilor. Ce presupune o investiţie în formare profesională inteligentă, strategică? Printre altele, presupune și formarea formatorilor.
În cadrul organizaţiilor în care ne desfăşurăm activitatea, avem colegi care lucrează la ‘Training’, în ‘departamentul de training’. Aceştia sunt sau ar trebui sa fie formatori (traineri). Cum au ajuns să lucreze acolo colegii noștri și ce activitate desfășoară ei? Simplu: ştiu bine ‘ceva’ şi le place să îi înveţe şi pe alţii. Însă, dincolo de expertiza tehnică într-un anumit domeniu şi de plăcerea de a îi învăţa şi pe alţii, formatorul trebuie să deţină anumite cunoştinţe şi abilităţi legate de modul în care un adult învaţă abilităţi sau comportamente, exact acele dimensiuni vizate de sesiunile de formare.
De ce este important să investim în formarea formatorilor noştri? Sunt cel puţin trei motive, pe care le descriem mai jos, foarte importante - pentru care un formator necesită formare pentru o eficienţă crescută a muncii depuse.
- Clienţii sau auditorii, de obicei, cer ca persoanele care instruiesc să deţină cursuri de formare în acest rol
- Înţelegerea unui ciclu de formare complet este crucială pentru eficienţa sesiunilor de formare livrate. Abilităţile de bază în identificarea nevoilor de formare, capacitatea de identificare şi formulare a obiectivelor de formare, care duc în final la proiectarea sesiunii/sesiunilor de formare (sau design de training), sunt abilităţi sau capacităţi care se învaţă şi perfecţionează în timp. Astfel, formarea formatorilor devine un punct cheie în eficienţa şi succesul departamentului de training din cadrul organizaţiei.
- În cadrul formărilor dedicate lor, formatorii învaţă să facă faţă situaţiilor neplăcute sau delicate ce pot apărea în sesiunile conduse de ei, fie ele şi de o zi. Capacitatea de a rezolva astfel de situaţii conduce la o atmosferă sănătoasă pe parcursul sesiunii de învăţare, atmosferă fără de care adultul nu poate asimila noi informaţii, iar rezultatele vizibile ale formării nu vor apărea în munca de zi cu zi.
Pe o piaţă a forţei de muncă competente aflată în deficit semnificativ, formarea formatorilor (cu diplomă sau nu) devine, astfel, acţiune strategică în menţinerea competitivităţii organizaţionale.